נכתב ע"י: חנן פרידמן

פרוטוקול eCMR יהיה חובה לכל מדינות האיחוד האירופי החל משנת 2026. ה־eCMR, הגרסה הדיגיטלית לשטר המטען המסורתי, מספק מידע קריטי על השולח, נקודת האיסוף, יעד המסירה, פרטי הסחורה ונתונים מהותיים נוספים הקשורים להובלה – למשל במקרים של הובלה בקירור, המחייבת בקרה מתקדמת בזמן אמת. הפרוטוקול נשען על אמנת CMR, שנחתמה בשנת 1956 בחסות האו"ם, במטרה לקבוע מסגרת משפטית להסדרת הובלת סחורות בכביש – לאומית ובינלאומית.

בשנת 2008, אומץ בז’נבה פרוטוקול נוסף המאפשר שימוש בשטר מטען אלקטרוני, כחלופה בעלת תוקף משפטי למסמכי הנייר. ה־eCMR שומר על עקרונותיו של המסמך הפיזי, ומחייב חתימה אלקטרונית מהימנה כדי להיחשב כמסמך משפטי תקף. ההבדל המרכזי טמון בכך שהפורמט הדיגיטלי מאפשר חיבור ישיר בין כלל הגורמים בשרשרת האספקה – לרוב באמצעות טכנולוגיות מתקדמות דוגמת בלוקצ’יין – ומספק עדכון שוטף לכל שלב במשלוח.

משאיות טראקנט מובילי נוע

השפעות הטרנספורמציה הדיגיטלית

המעבר ל־eCMR מביא עמו שינויים משמעותיים בשלושה מישורים עיקריים: טכנולוגיה, משאבי אנוש ותהליכים ארגוניים. למרות שקיים כיום שימוש מקביל בשטרי מטען דיגיטליים ובמסמכי נייר, במדינות שטרם אשררו את פרוטוקול eCMR, השימוש במסמכי נייר נותר חובה. המשמעות היא כי חציית גבולות למדינות כאלה מחייבת עדיין ניירת פיזית, מה שמקטין את יעילות הדיגיטליזציה.

דוגמה בולטת היא גרמניה – מדינה מרכזית באירופה – שהצטרפה לפרוטוקול רק בתחילת 2022. כל נהג שעובר במדינה שאינה חברה ב־eProtocol נדרש לשאת גרסת נייר של שטר המטען. מצב זה מונע את מיצוי היתרונות הסביבתיים והתפעוליים של התהליך הדיגיטלי. שטרות מטען מסורתיים מגיעים בשלוש גרסאות שונות – לקבלן, למוביל ולצורכי אדמיניסטרציה – שאינן עונות עוד על צורכי הקיימות והיעילות של התעשייה המודרנית.

יתרונות ה־eCMR ברורים: שקיפות מוגברת לאורך כל שרשרת האספקה, חסכון תפעולי משמעותי, צמצום העלויות האדמיניסטרטיביות וצמצום השימוש בנייר. אלו מאפשרים מעבר למודלים עסקיים מתקדמים יותר, כולל מערכות מבוססות כלכלה שיתופית. עבור עסקים, מדובר בקפיצת מדרגה משמעותית המאפשרת ניהול משלוחים טוב יותר, מעקב מדויק, והבנה עמוקה של תהליכי השילוח.

תקנות חדשות של האיחוד האירופי בנושא מידע אלקטרוני להובלת מטענים (eFTI) מקדמות פלטפורמות דיגיטליות לשיתוף מידע בין חברות לרשויות. אף ש־eCMR אינו מהווה חלק ישיר מה־eFTI, קיימת חפיפה בתוכן הנדרש, והפלטפורמה עשויה להוות בסיס לאימות עמידה ברגולציה. ישנה אף אפשרות כי פלטפורמות קיימות של שטרי מטען אלקטרוניים יוכרו בעתיד גם כ־eFTI, ויאפשרו פתרון משולב.

מובילי נוע כחלוצה בתחום

חברת מובילי נוע תומכת באופן מלא במעבר לדיגיטליזציה של תחום ההובלות. בעזרת הפלטפורמת ענן החכמה לניהול של טראקנט, היא מציעה פתרון eCMR מלא הכולל אישור מסירה מיידי (POD), חתימה מקוונת, דיגיטציה, עדכונים בזמן אמת וחישוב פליטות פחמן דיגיטלי. המערכת מספקת שקיפות מרבית, ומאגדת את כל שלבי תהליך המשלוח בפלטפורמה אחת, זמינה הן לנהגים והן ללקוחות הקצה, אידיאלי לתהליכי הובלה מורכבים, למשל, הובלות מסחריות.

מובילי נוע מאפשרת למשתמשים לחזות את החיסכון הצפוי עוד לפני תחילת המסירה, תוך קבלת תובנות מהנתונים בפועל לאחר סיומה. תשתית זו מייעלת את המסלול, משפרת את בטיחות הרכב, ומקדמת את כלל המעורבים בשרשרת האספקה לעבר עולם לוגיסטי חכם יותר.

עד כה, כ־30 מדינות אשררו את פרוטוקול eCMR, ובשנת 2026 יהפוך למסמך חובה עבור כל מדינות האיחוד האירופי. השינוי מסמן את המעבר של אירופה לתקשורת דיגיטלית מלאה בין חברות, ממשלות וגופים רגולטוריים – ומהווה אבן דרך בדרך לעולם לוגיסטי נטול ניירת.

חנן פרידמן חתימה